Innerlijk kind reacties

Boos innerlijk kind

Je kent vast de grillen van je innerlijk kind. Je innerlijk kind is boos of teleurgesteld. Als volwassene kun je dan gaan duwen, trekken en afstoten in relaties. Keer op keer in dezelfde herhalingslus terechtkomen. Of je bent een kei in je afzonderen, je alleen en klein voelen. Jaloezie is een hele bekende en uiteraard ook emotioneel wankelbaar zijn. Je innerlijk kind vormt veelal de basis van waaruit je als volwassene de wereld beleeft, aangaat en uit de weg gaat.

 

 

Beschadigd innerlijk kind

We weten doorgaans wel hoe dit komt en vrijwel iedereen herkent hier wel iets in van zijn of haar kinderjaren:

  • Niet gehoord en gezien zijn als kind
  • Te snel volwassen moeten worden
  • Je moeten aanpassen om erbij te horen
  • Ongewenst zijn
  • Verwachtingen vanuit je ouders, leraren en omgeving die niet bij je passen
  • En ga zo maar door

Als volwassenen hebben we onze levens dusdanig ingericht dat we niet teveel met het innerlijk kind hoeven bezig te zijn, en het liefst niet te hoeven voelen wat daar allemaal aan emotie en gevoel zit. We kijken liever tv, benevelen onszelf met allerhande middelen, en houden onszelf bezig met relaties, werk en andere volwassenen zaken. De  geschiedenis herhaalt zich daarmee. Wederom wordt je innerlijk kind genegeerd, maar nu hoofdzakelijk door jezelf als volwassene.

 

 

Ziek door innerlijk kind

Niet (kunnen) luisteren naar je innerlijk kind zorgt voor een onvervuld leven. Zowel op emotioneel, spiritueel en fysiek vlak. Je loopt leeg en maakt keuzes die lang niet altijd je hoogste goed dienen. Je zoekt het geluk buiten je in spullen, prestaties of bijvoorbeeld seks.

Innerlijk kind, beschadigd

Spiritueel gezien kun je scheef gaan groeien door op bepaalde vlakken meesterschap en wijsheid te realiseren. Als dit niet gesteund wordt door een volledig gerealiseerd innerlijk kind is het niet meer dan een zandkasteel dat zelfs door het kleinste golfje of regenbui van slag kan raken.

 

Warmte van het innerlijk kind

Als je innerlijk kind mee doet in je besluitvorming, mee kan stromen in je dagelijks leven en een volledig geaccepteerd en gehoord onderdeel uitmaakt wordt alles lichter, warmer en sprankelend. Je leven voelt stevig, gevuld en heeft (weer) zin. Je woont dieper in je lichaam waardoor gevoel en sensaties veel intenser ervaren worden. Je reageert veel spontaner en intuïtiever. Emoties kunnen vrij stromen waardoor je geen snelkookpan meer bent er er geen blokkades ontstaan die huidproblemen geven, burnouts, depressies en noem alles maar op. Je leven is een als een swingende dans, een golvende beweging en je ontmoet alles dat zich voordoet vanuit nieuwsgierigheid en vertrouwen.  

 

Innerlijk kind emoties kunnen stromen

Heling innerlijk kind?

Je innerlijk kind is in zijn kern onaangetast. Het is onderdeel van jouw eeuwig wezen. Wat er alleen dient te gebeuren is dat het weer zijn regelmatige plek kan innemen, weer kan stralen, niet meer genegeerd wordt. Je bent komen vast te zitten in de emoties en gedachten van de maatschappij. Je bent gaan geloven dat er iets aan jou mankeert en dat er iets geheeld moet worden. Al deze gedachten en emoties zijn velden van energie die zich in je hebben genesteld en die bestaansrecht hebben gekregen van en door jou.

Je zult zien dat alles wat zich ‘om je innerlijk kind heen’ heeft opgebouwd in de vorm van beschermingsmuurtjes, jaloezie, boosheid en ga zo maar door, als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als je maar leert luisteren en leert vertrouwen op je gevoel en intuïtie. En evenzo belangrijk is om gehoor te geven aan en actie te ondernemen op wat jouw bron, je innerlijk kind, je ingeeft.

 

eenheid innerlijk kind en volwassene

Innerlijk kind is geintegreerd 

Als het steeds normaler en vanzelfsprekender wordt om je innerlijk kind in alles wat je doet mee te nemen zal het uiteindelijk volledig integreren en daarmee verdwijnen. Er is geen sprake meer van de volwassene met zijn innerlijk kind. Er is sprake van jou als wezen dat volledig in harmonie is, en volledig als wezen opgaat en meegaat in het leven, dan weer uitzinnig als een kind, vervolgens als de wijze met een goed advies om vervolgens intens en in stilte te genieten van die prachtige dauwdruppels op het gras.

 

Moet je alles een plek geven?

Alles herbeleven, terug gaan in de tijd, in het reine komen is mijn inziens niet nodig. Waar het om draait is om volledig nu aanwezig te zijn en daarmee ook nu kunnen luisteren en acteren op wat je innerlijk kind je ingeeft of wat het te vertellen heeft. De pijn en wonden uit het verleden hoeven niet opnieuw beleeft te worden of opengehaald te worden. Het zijn deze ervaringen die als jassen van je af vallen als je bezig bent met wat nu belangrijk is, met wat nu jouw aandacht vraagt.

bloem, liefde, heelheid

Als je tussen of voorbij de velden van pijn en verdriet leert voelen, kijken en horen kom je rechtstreeks in contact met het onaangetaste deel in jou. Dat deel dat altijd al in zijn volle glorie heeft geschenen en rustig heeft gewacht tot jij er weer klaar voor bent, hoe lang het ook duurt.

 

Jordy Buzeman