Eenzaamheid en zelfrealisatie

Het wordt stiller

Een groeiend besef van eenzaamheid. Dat hoort onlosmakelijk bij je pad van bewustwording. De nog niet volledige realisatie van wie je in werkelijkheid bent staat hier aan de basis. Op je pad wordt het gaandeweg stiller en van tijd tot tijd eenzaam. Je ontmoet minder je familie, vrienden en bekenden. Hobby’s zijn opeens minder interessant. Het contact met je gidsen, engelen en lichtwezens is minder frequent of valt helemaal weg.  De ‘dingen en bezigheden’ in je leven schenken je niet meer de voldoening als voorheen.

 

Wat is er aan de hand?

Het zou toch allemaal mooier moeten worden. Diepere verbindingen, eenheid, onvoorwaardelijke liefde, overgave, manifesterende krachten, harmonie en verlichting. Daar ben je al die tijd zo druk mee bezig. Het zijn die ideeën die je op pad hebben gebracht. Het zijn die ervaringen waar je naar op zoek bent. Het daarvan wel of niet aanwezig zijn maakt hoe we ons voelen. We zijn goed bezig als we ze ervaren. We zijn niet goed bezig als het er niet is, althans zo denken we.  

bewustzijnsgroei, zelfrealisatie

Alle groei ten spijt

Na alle groei, workshops, healingen, inzichten en satsangs is daar toch die eenzaamheid. Soms overstemt door een verlichtingservaring, soms geaccepteerd en er afstand van genomen d.m.v. de waarnemerpositie. Maar soms ook zeer duidelijk aanwezig. Wat kun je je daar klein en afgescheiden door voelen. Ben ik wel goed bezig vraag je je af. 

 

heel, eenheid, mandala

Maar waar ben je mee bezig?

  • Ik zoek mezelf
  • Ik zoek eenheid, onvoorwaardelijke liefde (of een equivalent daarvan)
  • Ik ben bezig heel te worden
  • Ik ben aan het herstellen
  • Ik ben karma aan het schonen
  • Ik ben bezig te ontwaken, verlicht te worden
  • Of iets in die trant, vul zelf maar verder in…

 

Wat ook je motivatie is, er schort kennelijk iets aan je. Dat vind jezelf, is je verteld of heb je gelezen. 

 

Maar heb je wel eens overwogen dat je al bent wie je bent?

Misschien ken je de animatiefilm Ice Age the Meltdown waarin een Mammoet, opgevoed door opossums (buidelratten), er heilig van overtuigd is dat zij ook een opossum is, met alle komische gevolgen van dien. Zie hier de scene uit de film:

 

In dit geval is het voor jou overduidelijk dat de Mammoet in de film geen buidelrat is. De Mammoet heeft een aanname gedaan die de basis vormt voor haar leven. Het zorgt ervoor dat ze bepaalde angsten heeft ontwikkeld, vrienden gemaakt en manieren van leven en gewoonten heeft aangenomen.
Haar hele leven is gebaseerd op 1 verkeerde aanname!

 

Wat is jouw aanname?

Als je al ergens naar op zoek bent in het leven, onderzoek dan jouw aanname. Daar ligt de sleutel verstopt. Waarvan ben jij ten diepste overtuigd dat je bent? En dan bedoel ik niet ‘het weten’ dat je oneindigheid bent, en al die andere prachtige zaken. Nee, wat is jouw basis aanname over wie jij bent. Ga op zoek, telkens weer: wie ben ik? Zoek jezelf, zoeken, zoeken, zoeken, zoeken. Denk je jezelf gevonden te hebben, verifieer het dan. Kun je onomstotelijk vaststellen dat je dit of dat bent? Lukt dat niet, zoek verder. En wees eerlijk, geen aannames doen, geen weten en kennis toepassen, geen vroegere ervaringen gebruiken. Alleen je onmiddellijke aanwezigheid in het nu: wie of wat ben jij.

 

ken jezelf, zelfonderzoek, zelfrealisatie

Keer jezelf binnenste buiten

Ben je je lichaam, zit je in je lichaam? Zit je in je hoofd of achter je ogen? Ben je bewustzijn: hoe dan, waar dan? 
Je hebt geen kennis nodig, geen meditatie, geen mystieke ervaring, geen geestverruimende middelen, geen goeroe, geen edelstenen, geen workshop om op dit moment vast te stellen wie je bent. Alles wat je nodig hebt is in dit moment aanwezig. 

Jordy Buzeman