Bewustzijnsgroei in het dagelijks leven is heel uitdagend

Wat ik vaak hoor is dat men vraagt of ze wel op de goede weg zijn. Ze volgen hun coachings en healing sessies, passen het geleerde toe en ervaren wel degelijk momenten van joy, eenheid of andersoort mooie ervaring. Maar de dualiteit lijkt ook sterker te worden. Verlangens heftiger, het stemmetje in het hoofd luider. Mensen uit je familie en omgeving komen meer op afstand, gevoelens van eenzaamheid, passiviteit en soms ook neerslachtigheid.

Je bent op de goede weg!

Je begint meer waar te nemen. Er komt meer onder je aandacht over wat er zich allemaal in jou afspeelt. Is dat leuk? Nee niet altijd, in het begin zeker niet, en ook als je verder bent zullen zich gevoelens, gedachten en ervaringen voordoen die moeilijk en uitdagend zijn. Maar het hoort erbij! Het is heel leerzaam en maakt de weg vrij voor wie jij in essentie wérkelijk bent. Die realisatie, ook wel vaak zelfrealisatie genoemd, zet de poorten open van onvoorwaardelijk geluk, onvoorwaardelijke liefde en ultieme eenheid en verbondenheid. Een heleboel abstracte termen als je er nog niet bent, maar het is wie jij in werkelijkheid bent. Daar ben je naar op weg. Het ‘enige’ wat je hierin tegenhoudt is je identificatie met alles wat je uiteindelijk niet bent, zoals je lichaam, gedachten en emoties. Logisch toch? Als je in werkelijkheid onvoorwaardelijke liefde en verbondenheid bent maar je ervaart het niet zo, dan gaat er kennelijk ergens iets mis. Dat is wat de Boeddhisten onwetendheid noemen, en volgens hun de bron van al het lijden op aarde, zowel in het klein als je ergens onzeker over voelen tot in het groot om oorlog te voeren uit angst voor…

Komt dat als een schok?

Heeft dan 99% van de wereldbevolking het mis? Vrijwel iedereen zal toch zeggen dat hij of zij wel degelijk het lichaam is, of de stem in het hoofd. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om jou. Jij bent iets op het spoor, jij voelt, weet of denkt dat het anders kan en moet. Jij hebt bepaalde dingen gelezen of gehoord waarvan je voelt dat het waarheid bevat. Het pad van zelfrealisatie is uitdagend omdat het van je vraagt steeds opnieuw naar jezelf te kijken, en daardoor steeds meer gaat (door)zien wie en wat je niet bent. Deze bewustzijnsgroei is confronterend, soms schokkend maar leidt je naar ultieme vrijheid, het niet langer gebonden zijn door lichaam, materie en geest (denken en voelen).

Kun je dit alleen, zelfrealisatie?

Zeker! Je bent immers wie je bent, daar heb je geen hulp bij nodig. We noemen het ook zelfrealisatie, dat doe je zelf. Ook jij zult je realiseren wie je werkelijk bent, ook jij zult onvoorwaardelijk geluk en liefde belichamen. Wel kan het gemakkelijker zijn en sneller gaan door hulp te krijgen. 2 zien meer dan 1, en het kan heel lastig zijn om je eigen identificaties en gehechtheden op te sporen en volledig eerlijk naar jezelf te zijn. Moed, vastberadenheid en een diep verlangen zijn essentieel. Dit kun je niet forceren, dat gebeurt. Wel kun je vaststellen of jij dat stadium reeds hebt bereikt. Heb je hulp nodig, zoek je iemand om te spiegelen? Neem gerust contact op om te kijken of een sessie voor jou zinvol is.

Succes!

Jordy Buzeman