Hoe reinig je edelstenen?

Met water, aarde, vuur en je intensie.

Edelstenen zuiveren, reinigen, activerenLeg je edelsteen circa 24 uur in een bakje water of een potje met grond (droge zand, aarde, etc.). Hierdoor wordt eventuele belastende energie overgedragen aan het water of zand en is je steen weer schoon. Gooi het water weg. Zand hoeft niet weggegooid worden, dat kun je zeker wel een jaar gebruiken.

Vervolgens leg je de steen eventueel nog een paar uurtjes in de vensterbank waar het kan opladen met daglicht. Leg je de steen rechtstreeks in de felle zon, dan volstaat 1 uur. Te lang in de felle zon kan zorgen voor verkleuring. Wil je dit voorkomen leg dan een doek over de steen. Maanlicht kan ook prima gebruikt worden en veroorzaak geen verkleuring.

Vuur gebruik je vooral om emoties te zuiveren die ‘op de steen zijn gaan zitten’. Heb je heftige of langdurige emotionele reacties gehad terwijl je de steen droeg, haal de steen dan 3x door een vlammetje. En in totaal moet dat niet langer duren dan 3 seconden, je beweegt de steen dus best snel door het vlammetje.

 

Let op

De Barnsteen kan niet tegen vuur.
Een aantal stenen kunnen niet tegen water, dat zijn de volgende:
Borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende. Deze stenen zijn poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor. 

Deze stenen leg je het beste in een potje of bakje met grond zoals hierboven beschreven.

 

blij, opgetogenTot slot

kun je de steen in je hand nemen en met je intentie extra opladen door je voor te stellen dat de steen gevuld wordt met positieve, krachtige energie die stroomt vanuit moeder aarde, de kosmos en lichtwereld.

Nu kun je weer genieten van volledig opgeladen en actieve steen.

 

Wanneer moet je een edelsteen reinigen

  • als de steen dof of mat ziet
  • als je een heftige emotionele reactie hebt gehad terwijl je de steen bij je droeg of er mee werkte
  • in ieder geval na 2 weken continu dragen
  • als je vaak met de steen slaapt (zie voorgaande punt)
  • wanneer er barsten of scheuren ontstaan
  • als de steen ‘niet meer lekker’ voelt (vertrouw op je intuïtie)

Je edelsteen is op

Door veel gebruik of door een spontane heftige reactie kan het zijn dat je steen op is. Hiermee wordt bedoeld dat de steen te weinig energie meer heeft om je goed te kunnen ondersteunen. Reinigen en activeren helpt dan ook niet meer. De steen heeft alles gegeven en het is klaar. In veel gevallen is het zo dat er vanaf dat moment een andere type steen beter bij je past, waarschijnlijk ben je in een andere fase terechtgekomen en heb je andere ondersteuning nodig. Heb je hierover vragen neem dan gerust contact op.
Dit is vaak het geval als de steen: 

  • na het reinigen dof of mat blijft
  • gaat afbrokkelen
  • niet meer goed voelt
  • heftig van kleur veranderd

Vind je de steen nog mooi dan kun je het een plekje geven in je huis zodat je er visueel nog van kunt genieten. Wil je dit niet dan kun je de steen bedanken en vervolgens teruggeven aan de aarde door het te begraven of in een water te gooien. 

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht edelstenen.